GRAMÀTICA
Alfabet i pronunciació · Frases · Substantius · Determinants · Pronoms · Adjectius · Adverbis · Verbs · Preposicions · Conjuncions · Preguntes · Proposicions · Números · Formació de paraules · Abreviatures · Puntuació

Substantius

Els substantius solen ser introduïts per determinants, i poden ésser seguits d’adjectius i de grups preposicionals, per a crear un grup nominal. Els substantius representen els objectes físics, com persones, llocs o coses però igualment representen conceptes abstractes, similars gramaticalment.

Plural

S’afegeix -s al substantiu per a formar el plural. Si el substantiu en singular acaba en consonant, s’afegeix -es. La terminació del plural no modifica la accentuació de la paraula:

Els adjectius, que modifiquen a un substantiu, no canvien en plural. Però si els emprem com a substantius, s’ha d’afegir la marca de plural quan sigui necessari:

Alguns substantius, plurals en altres llengües, són singulars en elefen:

Substantius comptables i no comptables

Igual que en moltes altres llengües, el elefen distingeix substantius comptables i no comptables. Un substantiu comptable pot ser modificat per un número i agafa la -s del plural. Els substantius comptables representen en general els objectes físics, identificables individualment, com cases, gats o pensaments: Per exemple:

Per contra, els substantius no comptables no prenen en general la -s del plural. Els substantius no comptables representen en general les masses sense individualitat definida, com ara líquids (aigua, suc), pols (sucre, sorra), substàncies (metall, fusta), o qualitats abstractes (elegància, lentitud). Quan els modifiquen un número o un quantitatiu, se’ls afegeix una unitat de mesura per a aclarir. Per exemple:

Es poden utilitzar substantius no comptables com a comptables. Es tracta de situacions particulars:

Gènere

Els substantius no solen indicar el seu gènere. Per a distingir-los, s’utilitzen els adjectius mas i fema:

No obstant això, per a alguns noms de parentiu, el masculí presa una -o i el femení una -a:

Però per a algunes parelles s’utilitzen noms diferents per a cada sexe:

El sufix -esa és rar i serveix per a formar la variant femenina d’algunes condicions socials històriques:

Grups nominals

Un grup nominal consisteix en un substantiu i els seus modificadors: determinants, que precedeixen al substantiu, i els adjectius i grups preposicionals, que li segueixen.

Els dos grups nominals principals en un enunciat són el subjecte i l’objecte. El subjecte precedeix al verb, i l’objecte li segueix. Altres grups nominals són habitualment introduïts per preposicions per a aclarir el seu paper.

Un grup nominal deu normalment contenir un determinant; a vegades, simplement una marca de plural -s. Però aquesta regla no s’aplica als noms propis, ni als dies de la setmana, ni als mesos, ni a les llengües, ni als substantius incomptables:

Es relaxa la regla quan el grup nominal segueix a una preposició, sobretot en les expressions fixes:

Un adjectiu o determinant poden ser modificats per un adverbi que els precedeix. Tenint en compte que són semblats als adjectius, en una enumeració, estan separats per una coma o per e. En parlar, és la melodia de l’oració la que marca la diferència:

A vegades, un substantiu s’utilitza per a simbolitzar un membre qualsevol de la seva classe. En aquest cas, poc importa si s’utilitza la o un, o si el substantiu es troba en singular o en plural.

Un pronom és una variant particular d’un grup nominal. Normalment, no es pot modificar.

Aposició

Es diuen que dos grups nominals es troben en aposició quan el segon segueix directament al primer i els dos representen a la mateixa persona o cosa. En la majoria dels casos, el segon identifica la persona o cosa:

Els acrònims i les lletres simples poden seguir directament a un substantiu per a modificar-lo:

A vegades, dos substantius s’apliquen per igual a un objecte o persona. En aquests casos, els substantius s’uneixen amb un guió:

En tots els casos, la marca de plural (-s o -es) s’aplica a tots dos substantius:

El verb nomi (que significa «cridar» o «nomenar») constitueix un cas a part:

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 12 otobre 2024 (16:16 UTC).