GRAMÀTICA
Alfabet i pronunciació · Frases · Substantius · Determinants · Pronoms · Adjectius · Adverbis · Verbs · Preposicions · Conjuncions · Preguntes · Proposicions · Números · Formació de paraules · Abreviatures · Puntuació

Determinants

Un determinant és una paraula que modifica un substantiu per a descriure la seva identitat i la seva quantitat. A més de la -s del plural (que és considerat com un determinant en elefen), els determinants es col·loquen sempre davant del substantiu.

Existeixen diferents classes de determinants. Heus aquí un exemple tipus de cadascun d’ells: tota, la, esta, cual, cada, mea, multe, otra.

Predeterminants

Tota significa “tot” o “tots”. Indica la totalitat del substantiu que descriu. Al contrari que cada, tota tracta el tot com una unitat, i no com a individus separats:

Ambos significa “els dos”. Es pot emprar en lloc de tota, quan es diu que tota la quantitat es limita a dues. El substantiu ha d’estar en plural: Ambos gamas es debil. – Les dues cames són febles.

Semànticament, tota i ambos no es diferencien dels quantitatius, però els hi tracta com una classe a part per la seva sintaxi: es col·loquen davant de qualsevol altre determinant en el grup nominal, incloent-hi la.

També poden ser utilitzats com a pronoms.

Articles

Elefen posseeix dos articles – l’article determinat la, i l’article indeterminat un. “Determinat” (o «definit») vol dir que el substantiu indica una cosa ja definida, i que, en conseqüència, no es refereix a res nou.

La introdueix un substantiu referint-se a alguna cosa o algú conegut per l’interlocutor. S’utilitza en les següents situacions:

Un introdueix un substantiu singular que expressa qualsevol cosa que l’interlocutor encara no coneix. No es pot usar amb substantius plurals o incomptables.

Algunes llengües posseeixen articles partitius que indiquen les quantitats no especificades d’un substantiu no comptable. L’elefen empra la o fins i tot cap article:

Demostratius

Els demostratius designen el que el substantiu expressa, situant-li en el temps o en l’espai o en el text mateix.

Esta significa «aquest/aquesta/aquests/aquestes». És semblant a la, i designa sempre alguna cosa pròxima a l’interlocutor, ja sigui física o metafòricament:

Acel significa «aquell/aquella/aquells/aquelles». S’assembla a la, però designa una cosa llunyana de l’interlocutor o, almenys, més allunyada que la que representa esta:

Esta i acel es poden transformar en pronoms.

Interrogatius

Els interrogatius serveixen per a formular preguntes.

Cual fa una pregunta d’identitat o espècie:

Cuanto significa “quant”, amb un substantiu comptable o incomptable:

Cual i cuanto s’usen també en preguntes indirectes.

Determinants de selecció

Aquests determinants seleccionen els individus d’un conjunt:

Cada significa «cada», si es consideren els elements d’un en un, per separat. El substantiu és comptable però singular:

Cualce significa «qualsevol» – no importa el que el subjecte triï. El substantiu, en general, és comptable:

Alga indica que no s’especifica la identitat de l’expressat pel substantiu:

Alga significa «una certa quantitat/una mica de» o «alguna cosa», i indica una quantitat no especificada de les quals s’expressa pel substantiu. Sovint es dona a entendre que la quantitat no especificada és relativament petita – en cas contrari es diria multe – però no massa petita, la qual cosa que seria poca:

Utilitzat amb el substantiu incomptable o un substantiu plural comptable, alga indica que tampoc s’especifica la quantitat que s’expressa amb el substantiu:

No vol dir «no», «cap quantitat» o «res de». Indica que l’expressat pel substantiu està absent o inexistent:

Sola significa «només», «únic» – solament hi ha un i no un altre, almenys, que sigui important:

Aquests determinants, excepte no i sola, es poden utilitzar com a pronoms. Són pronoms especials, cadun, cualcun, algun, i nun, que es refereixen a les persones. Per a referir-se a les coses, als determinants simplement els segueix cosa.

Possessius

Els adjectius possessius són mea, tua, nosa, y vosa:

També es pot indicar la possessió amb una frase de me, de tu, etcètera:

La tercera persona és l’adjectiu possessiu sua, sense importar que el pronom equivalent seria el, lo, los, on o se:

Per a expressar d’ells (o de si en plural), es pot usar el determinant lor en lloc de sua. Però no és obligatori. Sua es pot usar sempre (i és més tradicional), però en algunes frases lor pot ser més clar:

Quantitatius

Els quantitatius permeten expressar la quantitat que és indicada pel substantiu:

El marcador de plural -s és el determinant quantitatiu de base. Un sintagma nominal que inclogui un substantiu plural, no requereix cap altre determinant:

A més de l’article indefinit, un és el número «u», indica una unitat del referenciat pel substantiu. Per consegüent, el substantiu ha de ser comptable i singular:

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 12 otobre 2024 (16:16 UTC).