AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Un compleso nucleal irani es danada en un ataca

14 april 2021

Miles de macinas usada per refina materia nucleal ia es destruida o danada en un ataca a un compleso major a soldi, diseda par un ofisior irani.

Alireza Zakani, xef de la Sentro de Rexerca de la parlamento irani, ia dise ce la situa ia “elimina” la capasia de Iran per tal refina. La ataca ia aveni a la compleso en Natanz, asta 50 metres su tera.

Iran ia culpa Israel per lo cual lo nomi un ata de “terorisme nucleal”. Israel no ia confirma e no ia nega sua envolve, ma sua radio publica ia sita un fonte en Mossad, la ajenteria de securia israeli, ci ia dise ce esta ia es un siberataca par Mossad.

Iran dise ce lo va sustitui sentrifugas plu avansada per la afetadas. Esta macinas servi per rici la elemento uranio per usa en enerjia nucleal o cisa en bombas nucleal.

Ance oji, la pais ia anunsia ce lo va aumenta multe la cualia de rici, de puria de 20% asta 60%. Rici a o la un o la otra de esta niveles es proibida par la restrinjes de la acorda nucleal de 2015, ma an si 60% es notable plu prosima a la puria de 90% nesesada per armas nucleal, un distantia grande ta resta ancora.

Entretempo, jornalistes israeli e arabi reporta ce un barcon de posese israeli ia es danada en un ataca a lado de la costa de la Amirias Arabi Unida.

Ofisiores anonim sitada par Canal 12 en Israel ia culpa Iran per la ataca contra Hyperion Ray. Si confirmada, esta va es la plu resente en un serie de atacas alegada de oio per oio contra barcones israeli e irani.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).