AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La presidente de Aiti es asasinada

8 julio 2021

Cuatro persones suspetada de asasina Jovenel Moïse, presidente de Aiti, ia es matada en fusili con la polisia.

Du otras ia es detenida, e polisiores combate ancora alga suspetadas restante en la capital Port-au-Prince.

Moïse, ci ia ave 53 anios, ia es matada par un sparor cuando atacores ia invade sua casa a un ora multe temprana ier. Sua sposa Martine Moïse ia es ferida ma es aora tratada en Florida, do sua state es stable ma urjente.

Claude Joseph, ministro xef tempora, ia demanda per calmia e ia declara un state nasional de crise. Esta “state de aseja” permete la proibi de asemblas e la usa de la militar per roles polisial, entre otra estendes de potia.

Presidente Joe Biden de la SUA ia ofre sua compatia a la popla de Aiti per la “asasina xocante”.

Moïse ia deveni la presidente de Aiti en 2017, ma en tempos resente el ia fasa multe protestas esijente sua resinia. Tra desenios Aiti es pestada par nonstablia political, violentia vasta de ganges e desastres natural, e lo es aora la nasion la plu povre de la Americas.

Joseph ia dise ce la atacores ia es “stranjeres ci ia parla engles e espaniol”. La linguas ofisial de Aiti es creol e franses.

Alga reportas descrive omes negra vestida e portante armas potiosa ci ia finje cisa parteni a un opera esuan de enforsa contra drogas. La ambasador aitian a la SUA ia dise ce en “no modo” ajentes esuan de drogas ia fa la ataca. El crede ce lo ia es realida par “mersenarios profesal”.

Joseph ia dise ce “on usa tota metodos per serti la continua” e ce “democratia e la republica va vinse”.

Longo la constitui de Aiti, ministros, gidada par la ministro xef, prende controla en un asentia de presidente, asta cuando on pote organiza un vota jeneral. Ma un ministro xef nova, Ariel Henry, ia es nomida par Moïse en esta semana mesma e es ancora no induida a la posto.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).