AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La mori de la libror final survivente de Auschwitz

7 junio 2021

David Dushman, la soldato final survivente ci ia partisipa en la libri de la campa de mata nazi a Auschwitz, ia mori con 98 anios.

Estas veteran de la Armada Roja Iudi, ci ia deveni plu tarda un scrimor olimpial, ia mori en Deutxland a saturdi.

Como soldato de 21 anios, a 27 janero 1945, el ia usa sua tance per crase la serca eletrica de la campa, aidante libri la prisonidas. Sirca 1,1 milion persones ia es matada en la campa, de ci la plu ia es iudi.

En la anio pasada, Dushman ia recorda: “Cuando nos ia ariva, nos ia vide la serca e esta persones nonfortunosa. Nos ia rompe la serca con nosa tances. Nos ia dona comables a la prisonidas e ia continua. Los ia sta ala, tota de los en uniformas, sola oios, sola oios, multe streta – acel ia es multe temable, multe temable.”

Dushman en la gera no ia sabe ce Auschwitz esiste: el ia aprende sola a pos sur la atas odiable cual ia aveni ala.

Como un de sola 69 omes en sua divide de 12 mil soldatos ci ia survive la gera, Dushman ia sufri feris grave en la conflita. Ma en anios seguente el ia deveni la scrimor major de la Uni Soviet, e un de la instruores de scrima la plu importante de mundo en la opina de la Comite Internasional Olimpial (COI).

El ia instrui la ecipo de scrimores fema de la Uni Soviet tra plu ca 30 anios, e ia es presente a la ataca teroriste cual ia mata atletas israeli a la Juas Olimpial de München en 1972.

“Nos ia oia la sparas e la zumbi de la elicotores supra nos,” el ia recorda en 2018. “Nos ia abita direta a fasa de la ecipo israeli. Nos e tota la otra atletas ia es xocada.”

Sua ami deutx, Thomas Bach, scrimor e presidente de la COI, ia tribui. “Cuando nos ia encontra nos en 1970, el ia ofre instante a me amia e consela, an pos la esperia personal de Sr Dushman con la Gera Mundal Du e Auschwitz, como un om de orijina iudi. Esta ia es un jesti umana tan profonda ce me va oblida nunca lo.”

Asta la eda de 94 anios, Dushman ia vade ancora a cuasi cada dia a sua club local de scrima per dona ala lesones.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).