AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Du linteles antica siselida es redonada a Tai

29 maio 2021

On renativi du siselis antica de arenito, sur cual on crede ce los ia es furada de Tai e contrabandada a la SUA en la Gera de Vietnam.

La siselis ia es orijinal linteles en templos, orijinante en la sentenio 10, e los portrae la dios Indra e Yama.

Tra desenios los ia es esibida en la Museo de Arte Asian en San Francisco. Aora los va apare en la Museo Nasional en Bangkok.

La museo esuan ia dise ce lo ia desira sempre redona esta faxones a Tai, ma ia disputa alegas par espertas ce los ia es furada.

La renativi segue un investiga de tre anios par la departe SUA de internas. Ajentes ia descovre ce la relicias ia es nonlegal emportada, tal ce los ia es sedable su leges federal.

En febrero, la SUA ia acorda con la site San Francisco ce esta va sede la ojetos.

Prateep Pengtako, dirijor jeneral de la Departe de Artes Bela de la governa Tai, ia dise ce la linteles mostra la influe de la Rena Cmer antica, cual ia es situada en Camputxa moderna.

“On ia evalua ce la linteles ia es portada a via a alga tempo entre 1958 e 1969,” el ia comenta. “Spesial, 1965–66 ia vide la desapare de multe fabricadas tai.”

Lo es crededa ce la linteles ia veni de la santerias istorial Khao Lon en la provinse Sa Kaeo e Nong Hong en la provinse Buri Ram.

Un rituo de transfere ia aveni en Los Angeles en la parte plu temprana de esta semana, entre autoriosas esuan e la Consuleria Jeneral Reial de Tai.

“La redona de esta anticalias ave un importa grande en pertines istorial, arceolojial e cultural a la governa tai e la popla tai,” la ministreria tai de esternas ia dise alora.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).