AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Afganistan atenta para la avansa de la talibanes

25 julio 2021

La governa afgani ia pone un proibi de sorti tra cuasi tota la pais ier, atentante preveni la talibanes de invade sites. Estra la capital Kabul e du otra provinses, no moves va es permeteda entre 22:00 e 04:00.

La combate entre la talibanes e la soldatos governal ia gravi en la du menses pasada en ce fortes internasional retira se de Afganistan.

On estima ce la organiza militariste ia catura ja asta un dui de la teritorio intera. Lo ia ata rapida pos la retira de la SUA, reprendente traversas de frontera e otra terenos campanial. La talibanes ia saisi ance vias esensal per atenta rompe modos de furni. Sua soldatos ia prosimi a alga sites major, ma ancora no ia susede catura un.

“Per controla violentia e limita la moves taliban, un proibi de sorti a note es introduida en 31 provinses,” la ministreria de internas ia declara, ajuntante ce Kabul, Panjshir e Nangarhar es esentada.

Con ce la talibanes continua avansa, combate ferose ia aveni en esta semana en la anteurbe de la site Kandahar. Respondente, la SUA ia fa atacas airal contra postos militariste en la rejion a jovedi. Ma car operas esuan en Afganistan va fini ofisial a 31 agosto, on ave ansia sur la menses seguente.

La talibanes es un militia fundaliste islamiste ci ia es desponeda de potia par la invade esuan en otobre 2001. La grupo ia refuja Osama bin Laden e otra figures liada a la atacas contra la SUA a 11 setembre 2001.

Presidente Biden ia dise ce la retira de la SUA es justida car sua fortes ia serti ce Afganistan no va deveni denova un base do djihadistes pote conspira contra la Ueste.

Plu temprana en esta mense, soldatos esuan ia parti cuieta de la campo de avion de Bagram, un base estendosa cual ia es la sentro de operas esuan en la pais e ia conteni miles de soldatos a tempo pasada. Alga analisores en la SUA teme ce la talibanes va reprende la controla de la pais en ses menses, longo un evalua distribuida a ofisiores en junio.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).