AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Parasitos de malaria resiste un droga en Africa

7 agosto 2020

Siensistes ia deteta en Ruanda un varia de la parasito cual causa malaria – un varia resistente contra un cimical major per batalia la maladia. Los ia trova ce la parasitos pote resiste trata par artemisinina.

Esta es la ves prima cuando on ia oserva un tal resiste a esta medisin en Africa. La rexercores averti ce lo “ta pone un menasa major a la sania publica” en la continente.

Siensistes de la Instituida Pasteur, colaborante con la Program Nasional de Controla Malaria en Ruanda, la Organiza de Sania Mundal, la Ospital de Kochi e la Universia de Columbia en New York, ia analise samples de sangue de pasientes en Ruanda.

Los ia trova un muta de la parasito, capas de resiste artemisinina, en 19 de 257 pasientes a un de la sentros de sania cual los ia monitori.

En un article en la jornal Natur, la rexercores averti ce parasitos de malaria cual ia developa un resiste contra drogas presedente es “suspetada de contribui a miliones de plu moris par malaria en enfantes joven african en la desenio de 1980”.

Cuando la droga prima antimalarial, clorocina, ia es developada, rexercores ia crede ce la maladia va es eliminada pos alga anios. Ma pos la desenio de 1950, la parasitos ia evolui, deveninte capas de resiste drogas seguente.

Comun aora, on trata infetas de malaria con un combina de du medisines: artemisinina e piperacina. Ma la parasitos ia comensa developa un resiste de artemisinina. On ia rejistra prima esta en 2008 en Asia sude-este.

A acel tempo, siensistes ia teme ce la resiste contra artemisinina va aveni ance en Africa, con efetos desastrosa. La rexerca nova sujesta ce esta temes es realida.

En 2018, paises african ia representa plu ca 90% de la plu ca 400 000 moris rejistrada como causada par malaria.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).