AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La UE menasa Turcia sur condui en la Mediteraneo

2 otobre 2020

La Uni European dise ce lo considera puni Turcia par causa de “provocas e presas” en un disputa con Elas sur recursos de enerjia de fronteras de mar.

Parlante en esta matina a un consenta de xefes UE en Bruxelles, Ursula von der Leyen, presidente de la Comision European, ia urje ce Ankara “asteni de atas uniladal” en la este de la Mediteraneo.

Plu temprana, Turcia e Elas ia crea un linia de comunica direta militar per atenta redui la risca de scaramuxas en la rejion.

La tensa ia crese en la parte pasada de esta anio, cuando Turcia ia envia un barcon a un rejion disputada per xerca locas posible rica con petrolio e gas.

Von der Leyen ia informa jornalistes ce la UE desira “un relata positiva e construinte con Turcia, cual ta es ance multe beneficante a Ankara”.

“Ma lo va funsiona sola si la provocas e presas va sesa,” el ia ajunta. “Donce nos espeta ce Turcia de aora va asteni de atas uniladal. En caso de tal atas renovida par Ankara, la UE va usa tota sua metodos e posibles disponable. Nos ave un caxa de utiles cual nos pote aplica instante.”

Pos sua consenta de note tarda, membros de la Uni ia acorda reconsidera la condui de Turcia en desembre e introdui punis contra la pais si nesesada.

La presidente de la Consilio European, Charles Michel, ia dise ce la UE ofre a Turcia relatas plu prosima en comersia e otra campos, ma reteni la menasa de punis per caso ce la tensa mediteranean no va desintensi.

La relata entre la Uni European e Turcia es frajil tra multe tempo. Turcia aspira longa deveni un membro de la Uni, ma sin progresa. Xefes de la UE ia critica la istoria turces sur diretos umana e leges universal, spesial pos un colpa de stato cual ia fali en 2016.

An con la problemes, Turcia resta un asosior importante per la UE. Lo ospita miliones de persones migrante e ia negosia un acorda con la Uni per limita cuanto ariva en Elas.

Ambos de Elas e Turcia es membros de OTAN, ma ave un istoria de disputas de frontera e reclamas competente sur recursos de mar.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).