AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La parlamento cirgiz es atacada par protestores

6 otobre 2020

En Bixcec, la capital de Cirgistan, protestores ia entra par forsa a la parlamento, esijente ce on cansela la resulta de un eleje parlamental resente.

Videos mostra persones en la ofisia de presidente Sooronbai Jeenbekov, e lansante paper de fenetras. Partes de la construida ia pare es ance en foco.

Esta segue un dia de scaramuxas contra la polisia, ci ia usa canones de acua e gas lacrimojen per sperde la fola. Un person ia mori en la tumulta e cuasi 600 ia es ferida.

On alega ce la conta de votas ia es manipulada en la eleje a soldi. Jeenbekov ia apela per un reveni a ordina, acusante ce “alga fortes political” atenta saisi la potia en modo nonlegal. El ia parla con xefes de partitos oposante e ia dise ce el va cansela la resulta si nesesada.

Pos la eleje, sola cuatro partitos de des-ses ia pasa la limina de 7% per entra a la parlamento. Tre de los es prosima liada a Jeenbekov.

Ier, la polisia ia usa granadas aturdinte per sperde miles de protestores en Plaza Ala-Too, ante segue los tra stradas visina. Ma plu tarda, la protestores ia repleni la plaza sentral ante ataca la construida parlamental, conoseda como la Casa Blanca.

Alga persones ia asede la compleso par trepa a traversa de sercas. Otras ia abri simple la portones xef. On ia vide fuma emerjinte de la construida a pos.

Los ia libri ance Almazbek Atambayev, la presidente pasada de la pais, ci ia es tenida par la Servi Nasional de Securia ante es litigada per crimines de froda.

On acusa ce grupos prosima a la presidente ia compra votas e ia menasa votores, lo cual oservores internasional descrive como “credable” e un “conserna seria”.

A lundi, des-du partitos oposante ia declara juntada ce los no va reconose la resulta de la eleje. Plu tarda, la ofisia de Jeenbekov ia dise ce el va consenta oji con xefes de tota partitos cual ia compete, per atenta redui la tensa.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).