AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Armenia e Azerbaidjan batalia per Montania Carabah

28 setembre 2020

Un de la geras la plu vea de mundo, un disputa teritorial entre Armenia e Azerbaidjan, ia eruta denova con scaramuxas la plu violente de alga anios.

On reporta ce a la min 23 persones ia es matada ier en cuando la du republicas soviet pasada ia batalia per la rejion Montania Carabah. Esta loca es internasional reconoseda como un parte de Azerbaidjan, ma controlada par armenianes etnical. Cuando lo ia separa en la temprana de la desenio de 1990, deses de miles ia mori en la gera.

Ilham Aliyev, presidente de Azerbaidjan, ia dise ier ce el fida regania la controla de la rejion.

Esta gera en Caucaso resta nonsolveda tra ja plu ca tre desenios, con batalias de ves a ves nonperiodal. En julio, scaramuxas de frontera ia mata 16 persones a la min, provocante la protesta publica la plu grande de multe anios en Baku, la capital azerbaidjani, do on ia recomenda recatura Montania Carabah.

La violentia risca disturba la mercatos, car Caucaso Sude es un coredor per tubones cual porta petrolio e gas natural de la Mar Caspio a vende global.

Recep Tayyip Erdoğan, presidente de Turcia, ia promete aida Azerbaidjan, urjente la mundo a suporta la pais en sua “batalia contra invade e cruelia”. Azerbaidjanis es un popla xef turcica, con ci Turcia ave relatas prosima.

Rusia, tradisional regardada como un aliada de Armenia, ia recomenda un sesaspara direta, con negosias per stabli la situa.

La governa de Armenia ia declara un governa militar e la ativi de tota sua soldatos, corta pos un anunsia simil par la autoriosas en Montania Carabah.

“Prepara per defende nosa pais santa,” Nikol Pashinyan, ministro xef armenian, ia dise pos acusa Azerbaidjan de “agresivia intendeda”. Avertinte ce la rejion sta a limina de un “gera de estende grande”, el ia urje la comunia internasional a uni per preveni plu destabli.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).