AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Trudeau desemplea la ambasador canadian a Xina

27 janero 2019

Justin Trudeau, ministro xef de Canada, ia desemplea la ambasador de sua pais a Xina, John McCallum.

Esta segue comentas controversa cual McCallum ia fa sur un caso de estradi, envolvente un dirijor major de Huawei, la corpora jigante de telecomunica xines.

La deteni de Meng Wanzhou, solisitada par la SUA, ia coleri Xina, asidinte sua relata con Canada. La SUA acusa Meng, la ofisior finansial xef de Huawei, de sircoveni punis contra Iran. El e Huawei nega la alega.

En un declara formal, Trudeau ia dise: “A la sera pasada, me ia solisita e aseta la resinia de John McCallum como ambasador de Canada a Xina.”

El ia dise ce la diplomata veteran ia servi canadianes con onora e esele en multe postos governal, e ia grasia el e sua familia per sua labora.

McCallum ia causa un controversa a martedi cuando el ia dise publica ce la solisita SUA per estradi Meng ia es grave problemosa.

A la dia seguente, el ia fa un declara disente ce el ia “malespresa se” e regretente ce sua comentas ia crea “confusa”. Ma a venerdi, el ia dise ce lo ta es “eselente per Canada” si la SUA ta abandona la solisita.

La caso de Meng ia provoca un aumenta de tensa diplomata entre Canada e Xina. Plu temprana en esta mense, un om canadian ia es condenada a mori en Xina cuando un corte ia judi ce un prisoni de 15 anios es tro pardonosa.

Du otra canadianes ia es arestada pos la deteni de Meng. Alga analistes sur Xina crede ce la arestas ia es un responde entrevenjante contra la deteni, ma ofisiores xines ia nega esta.

Entretempo, on previde ce avocatos SUA va rejistra un solisita formal de estradi con Canada pos tempo corta. La ministreria de esternas xines ia recomenda ce ofisiores SUA retira la comanda de aresta e freni se de avansa con la solisita de estradi.

Un corte canadian ia libri Meng con garantia en la mense pasada.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).