AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Un bomba mata en Ankara

14 marto 2016

Recep Tayyip Erdoğan, la presidente de Turcia, ia promete trae terorisme “a sua jenos” pos un ataca en la capital, Ankara, cual ia mata a la min 32 persones.

Erdoğan ia dise ce la bomba umana de auto va susede mera forti la determina de la securiores turces.

La esplode en Güvenpark, un sentro major de transporta, ia feri a la min 125 persones. Du bombores suspetada ia mori ance.

La ministro de internas, Efkan Ala, ia dise ce un investiga va conclui oji e la atacores va es nomida.

No grupo ia dise ce lo ia esecuta la ataca, ma fontes governal sujesta ce on suspeta la Partito de Laborores de Curdistan (PKK).

La rebelores curdi ia fa un serie de atacas en Turcia en menses resente, matante sentos de persones, pos la fini de un sesaspara en la anio pasada. Ance la grupo Daex ia ataca resente Ankara.

Turcia es un parte de la alia gidada par la SUA contra Daex, e lo permete ce aviones aliada usa sua base a İncirlik per atacas contra Irac e Suria.

Lo ia fa ance un campania de bombardas contra combatores curdi suri de la Unias Protejente de la Popla (YPG), cual lo regarda como un estende de la PKK.

Erdoğan ia declara ce grupos teroriste ataca nonmilitares car los perde la batalia contra la fortes de securia turces.

Demandante per unia nasional, el ia dise ce Turcia va usa sua direto a autodefende per preveni atacas futur. “Nosa popla no debe es ansiosa. La luta contra terorisme va fini serta con susede, e terorisme va es traeda a sua jenos.”

Seguente la ajenteria nasional de novas de Turcia, Ahmet Davutoğlu, la ministro xef, ia pospone un visita a Urdun par causa de la bombi.

La Statos Unida ia condena la ataca. Un portavose per la departe de esternas ia dise: “Nos reafirma nosa asosia forte con Turcia, nosa aliada en OTAN, en combate la menasa compartida de terorisme.”

Jens Stoltenberg, la secretor jeneral de OTAN, ia condena ance la bombi, disente ce on ave “no justi de tal atas de violentia odiable”.

La partito turces procurdi ia publici un declara condenante la ataca. La Partito Democrata de la Popla (HDP) ia dise ce lo comparti “la dole vasta sentida a lado de nosa sitadanes”.

On acusa frecuente ce la HDP es la ala political de la PKK – un acusa cual lo nega – e ce lo no parla contra la violentia de la PKK.

La esplode ia aveni ier a sirca 18:40 de ora local, e on ia sorti cadun de la area per si un ataca du ta aveni.

Mehmet Müezzinoğlu, la ministro turces de sania, ia informa un confere jornaliste ce 30 persones ia es matada a la loca de esplode, e cuatro ia mori plu tarda en ospital. On crede ce du de la mores ia es la atacores.

Müezzinoğlu ia dise ce 125 persones es tratada a ospitales diversa en Ankara, e ce 19 de los es en state grave.

En la mense pasada, un ataca de bomba contra un convoia militar en Ankara ia mata 28 persones e ia feri deses de otras.

Lo acel bombi ia es reclamada par un grupo militariste curdi, la Falcones de Libria de Curdistan. La grupo ia dise a sua pajeria ce la ataca retalia contra la politicas de presidente Erdoğan. Ma Turcia ia culpa un suri ci ia es un membro de la YPG.

En otobre 2015, plu ca 100 persones ia es matada en un bombi umana duple a un asembla de pas curdi en Ankara.

Tre atacas en la capital turces en min ca ses menses indica la menasa multiple cual la pais fronti aora, e leva demandas sur la capasia de la governa de manteni la securia.

La pais cual ia es la angulo stable de Asia sude-ueste e la aliada esensal de la Ueste en un area volatil trova aora se a un momento perilosa.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).