AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La Rena Unida eleje sorti de la Uni European

24 junio 2016

En un referendo sin presedente, la Rena Unida ia vota per sorti de la Uni European pos 43 anios.

David Cameron, la ministro xef ci ia inisia la referendo e ci ia campania pasionosa per la lado Resta, ia anunsia ce el va resinia per permete ce un otra “capitan” maneja la negosias de sorti. Ma el va resta en sua posto per tre menses per “stabli la barcon”.

La lado Sorti ia gania cuasi 52% de votas. Cimri e England, estra London, ia vota forte per Brexit, ma Scotland, Er Norde e London ia suporta resta en la UE.

Nigel Farage, la xef de UKIP (la Partito per la Autonomia de la Rena Unida), ia descrive la resulta como la “dia de autonomia” per Britan, ma la lado Resta ia nomi lo “un desastre”.

La paund ia cade asta sua valua la plu basa pos 1985 contra la dolar cuando asionerias ia reata a la resultas.

Plu ca 30 milion persones ia vota, 71,8% de los ci ia pote partisipa. Esta proportio es la plu alta en la Rena Unida pos 1992.

John McDonnell, la ministro ombral de finansia per la Partito Laboriste, ia dise ce la Banco de England va debe cisa interveni per reforti la paund, cual ia perde 3% de sua valua a la anunsia de la resulta local prima per sorti. Contra la euro, lo ia perde asta 6,5% de sua valua.

Farage, ci ia campania tra 20 anios afin Britan sorti de la UE, ia dise a suportores aclamante: “Esta va es un vinse per persones comun, per persones bon.” A la comensa de la note, el ia predise an un vinse per Resta, credente la sondas.

Keith Vaz, un ministro pasada de Europa per la Partito Laboriste, ia dise ce la popla brites ia vota con “se emosias” e ia rejeta la consela de espertas ci ia averti sur la efeto economial de sorti de la Uni. El ia ajunta ce la UE debe fa un confere alta per discute la resulta, cual el ia descrive como “desastrosa per nosa pais, per la resta de Europa, e per la resta de la mundo”.

La ministro de esternas deutx, Frank-Walter Steinmeier, ia descrive la resulta como “un dia triste per Europa e Britan Grande”.

Ma Liam Fox, un parlamentor conserviste ci vole sorti, ia dise ce la votores ia mostra multe “coraje” par deside “cambia la curso de istoria” per la Rena Unida e, el ia espera, la resta de Europa. El ia recomenda “un periodo de calmia, un periodo de refleta, per permete ce on comprende la situa e esplora la detalias real”.

Nicola Sturgeon, la ministro xef de Scotland, ia dise ce la vota “clari ce la popla de Scotland vide sua futur como un parte de la Uni European”, car tota 32 areas de autoria scotes ia declara majorias per Resta.

Britan va es la pais prima cual sorti pos la formi de la Uni European, ma lo no va sesa direta es un membro de la alia de 28 nasiones. La prosede de sua parti pote ocupa a la min du anios, e no va comensa asta pos la resinia de Cameron.

La prosede va comensa con la ativi de la Article 50 de la Trata de Uni European. A pos, Britan no va pote rejunta se a la UE sin la acorda de tota statos-membros.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).