AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La presidente pilipina menasa abandona la NU

21 agosto 2016

Rodrigo Duterte, la presidente de Pilipinas, ia menasa separa de la Nasiones Unida car esta organiza ia critica sua gera contra drogas como un crimin.

Duterte ia dise ce el va demanda cisa ce Xina e nasiones african formi un organiza alternativa. El ia acusa ance la NU de fali contra terorisme, famia, e geras.

Per atenta elimina la comersia de drogas, Duterte ia permete ofisial la mata de contrabandores par la polisia e la popla. La NU ia condena repeteda esta politica como un viole de diretos umana.

De pos la eleje de Duterte en maio, sirca 900 contrabandores suspetada ia es matada.

En la semana pasada, du espertas NU de diretos umana ia dise ce la politica de Duterte es egal a “provoca a viole e mata, un crimin su lege internasional”.

En un arenga, plen de parolas basa, contra la NU a soldi, Duterte ia descrive la espertas como “stupida”, disente ce los debe conta la cuantia de vives inosente cual es perdeda par causa de drogas.

“Me no vole insulta vos,” el ia dise. “Ma cisa nos va debe simple separa de la Nasiones Unida. Si vos es tan noncortes, nos ta vade egal bon par parti. Donce sutrae nos de vosa organiza. Vos ia fa no cosa. Cuando vos ia es asi a ves resente? Nunca. Estra per critica.”

Duterte ia dise ce la NU debe repaia sua contribui “afin nos pote sorti”.

El ia ajunta ce la NU ia es noncapas de combate famia e terorisme, e ia fali fini la mata de persones nonmilitar en Irac e Suria.

“Aora vos, Nasiones Unida, si vos pote dise un mal cosa sur me, me pote dona des a vos. Me dise, vos es nonusosa. Car si vos ta es vera fidosa a vosa autoria, vos ia ta pote para tota esta geras e matas.”

La secretor jeneral de la NU, Ban Ki-moon, e la Ofisia NU sur Drogas e Crimin ia condena esta “aproba parente de matas estra la lege, cual es nonlegal e un rompe de diretos e librias fundal”.

Duterte ia es induida como presidente en junio, pos un vinse inondante en la vota. A ante, el ia es la maior de Davao, la site tre de la plu grandes de la pais, tra 22 anios. Sua disposa dur e comentas controversa ala ia gania per el la nometa “La Punor”.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).