AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La eleje de la presidente osteraices va es postal desideda

23 maio 2016

Votas postal va deside la eleje presidental de Osteraic, pos cuando la resultas prendeda de voterias ier ia dona un vantaje peti a la aspiror estrema destriste.

La ministreria de internas ia dise ce Norbert Hofer de la Partito de Libria ia sta pico ante sua oposor, Alexander Van der Bellen. Si el es elejeda, Hofer va es la xef prima de stato estrema destriste en la Uni European.

Un tema major de sua campania ia es la crise de migrores en Europa, do la cuantia de refujadas ia crese rapida.

Sirca 90 mil persones ia reclama refuja en Osteraic en la anio pasada, corespondente a sirca 1% de la popla de la pais, e la Partito de Libria ia fa un campania antimigra.

Oji, on va conta sirca 750 mil votas postal de aprosima 12% de la 6,4 milion votores osteraices.

La eleje presente ia revela un divide profonda sur la dirije cual la nasion debe segue.

Suporta per la Partito de Libria ia crese en anios resente par causa de un frustra grande con la partitos instituida de la sentro sinistra e sentro destra. Temes sur la crise de migrores ia aida plu la destra estrema.

La presidentia es un posto xef ritual, ma un vinse per Hofer ta dona momento a partitos popliste e estrema destriste en otra paises european.

A la ves prima de pos la Gera Mundal Du, ambos partitos sentral ia es eliminada en la ronda prima.

La presidente de la Comision European, Jean-Claude Juncker, e de la Parlamento European, Martin Schulz, ia espresa sua ansia sur la posible de un vinse par Hofer.

Pos la conta final de votas a voterias, Hofer ia ave 51,9% e Van der Bellen – un aspiror autonom ma suportada par la Partito Verde – ia ave 48,1%.

Hofer ia comenta ce la vinsor ultima va ave “la taxe de uni Osteraic”. Van der Bellen ia dise ce el ia batalia per la Uni European en sua campania.

En la ronda prima en april, Hofer ia gania 35% de la votas e Van der Bellen ia reseta 21%. La resulta ia provoca la canselor Werner Faymann a resinia cuando el ia perde la suporta de sua colaborores en la Partito Sosial Democrata.

Acel partito e la Partito de la Popla ia governa Osteraic tra desenios, o solitar o aliada. A la eleje jeneral la plu resente en 2013, los en junta ia gania apena un cuantia sufisinte de votas per governa en un “alia grande”.

La presidente presente, Heinz Fischer, ci ave 77 anios, no ia pote aspira denova pos sua du periodos en la posto.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).