AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Khamenei dise ce Iran va abandona nunca sua program nucleal

9 april 2014

Aiatola Ali Khamenei, la gidor suprema de Iran, ia suporta discutes con la potias de la mundo, ma el ia averti ce Tehran va abandona nunca sua program nucleal. El ia dise ce Iran ia acorda la discutes per “rompe la atmosfera enemin” con la comunia internasional.

Iran e ses potias labora per fa un acorda sustituable per un negosia entretempal cual va espira en julio.

Javad Zarif, la ministro irani de esternas, ia dise ce la du lados acorda ja sur 60% de cosas pos la discutes la plu resente en Wien, Austria.

Un ofisior major de la SUA ia pare min otimiste, disente mera ce ambos lados va continua ostinosa sua atentas de acorda.

La SUA, Rusia, Xina, Britan, Frans, e Deutxland vole ce Iran redui sua ricis de uranio, sur cual los teme ce on va pote usa lo per crea un bomba nucleal. Tehran dise ce sua laboras nucleal es intera pasosa, e espera fa un acorda en intercambia per la sutrae permanente de la punis internasional cual esiste aora contra lo.

Khamenei ia clari a un asembla de siensistes nucleal ce Tehran ia acorda la discutes per mostra a la comunia internasional ce lo no desira construi armas nucleal.

Su un acorda tempora, fada en janero, Iran ia pausa alga de ativia nucleal per ses menses en intercambia per un sutrae partal de punis. La potias global vole aora ce la pais acorda redui permanente la estende de sua program de rici uranio, e ce lo permete plu capasia de supravide a esaminores de la Nasiones Unida.

Asta aora, la ses potias ia es unida en sua negosias. Ma la saisi de Crim par Rusia en marto ia crea tensas entre Moscva e la Ueste. On dise ce Rusia e Iran negosia un intercambia de petrolio e benes, con valua de asta $20 mil milion. La SUA dise ce esta ta sumina la discutes nucleal.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:33 UTC).