AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

La Parador Grande de Coral sufri sua blanci vasta tre

26 marto 2020

En Australia, la Parador Grande de Coral ia esperia un plu blanci vasta, la aveni tre de esta en sola sinco anios. On teme ce la temperatur plu calda de la mar, spesial en febrero, ia causa un perde enorme de coral tra la sistem de resife la plu grande de mundo.

Siensistes ia deteta un blanci vasta, incluinte rejiones grande de dana forte. Ma los ia trova ance partes sana. Alga resifes importante per turisme en la norde e sentro ia es blancida a grado mera “moderada” a esta ves. Acel corales va recovre probable.

Du tris de la resife ia es danada par avenis simil en 2016 e 2017. La parola blanci refere a la espulsa de sua alges simbiosica par la polipos de coral. Esta destrui la corales e donce ance la abitadas per otra viventes de mar.

Esta sistem de resife, cual covre plu ca 2300 cilometres, es un loca de erita mundal, reconoseda per sua importa siensal e inerente.

En la anio pasada, Australia ia es obligada a basi sua projeta de sinco anios per la resife, de “mal” asta “multe mal”, considerante la efeto de la cambias climal induida par umanas.

Oji, la Autoriosa per la Parce Maral de la Parador Grande de Coral ia dise ce sua sondas airal la plu resente ia mostra ce la grado de blanci varia de loca a loca en la resife. Ma lo ia ajunta ce plu partes ia es danada ca en la avenis presedente.

La temperatures global ia alti ja par sirca 1°C en la tempo pos la eda preindustrial. La Nasiones Unida ia averti ce si la temperatures va alti par 1,5°C, 90% de la corales de la mundo va es eliminada.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).