AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Bolivianes vota per eleje sua presidente

19 otobre 2020

En Bolivia, on ia fini vota en un eleje presidental, pos un caos en la anio pasada cual ia despone Evo Morales, la presidente sinistriste. Morales ia resinia e ia fuji de la pais, pos declara sua vinse en un eleje disputada de cual, plu tarda, la resulta ia es canselada.

La aspiror de sua partito Promove a Sosialisme, Luis Arce, es la favoreda per gania. Sua defior major es Carlos Mesa, ance un presidente pasada, la aspiror sentriste de la alia Comunia de Sitadanes.

Si no la un e no la otra va susede gania plu ca 50% de votas – o 40%, ma con 10% plu ca la aspiror la plu prosima – on va fa un eleje desidente a 29 novembre.

La vota ier ia vole eleje la presidente, vispresidente e 166 parlamentores. La prosede es ja posponeda a du veses par causas de coronavirus, e la tensa political es alta.

La comision elejal ia dise ce lo no va anunsia resultas tempora, ma va espeta la ariva de la conta ofisial.

Arce ia servi como ministro de economia su presidente Morales. En acel posto, el ia supravide la nasionali de la industrias bolivian de mina, gas e telecomunica. Arce ia aida ance inisia la Banco de la Sude, un reserva per developa infrastrutur rejional e projetas sosial.

Mesa ia preside Bolivia entre 2003 e 2005. Sua governa ia es manxada par tensa interna sur la posese de la recursos vasta de gas bolivian. Ante sua carera political, Mesa ia labora como jornaliste, e ia institui un compania de novas televisada cual el ia grandi a un rede nasional.

Corta pos la resinia de Morales en 2019, Jeanine Áñez, un senator conservaliste, ia deveni la presidente tempora, disente ce el va gida la pais asta un eleje nova. Ma la prosede ia es posponeda asta 3 maio, alora 6 setembre, e final 18 otobre.

La partito sosialiste e otra oposores ia acusa la governa de usa la pandemica per atenta resta en potia.

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).