AORA OJI
Novas de la mundo, simple reportada en elefen
2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013

Avertis contra antisemitisme a la Dia de la Olocausto

28 janero 2020

Survivores de la Olocausto e xefes internasional ia onora vitimes de la nazis a Auschwitz, la campa pasada de mata, entre urjes per batalia un antisemitisme reveliada.

La presidentes de Israel e Polsca – Reuven Rivlin e Andrzej Duda – ia pone garlandas en junta, a 75 anios pos la libri de la campa par soldatos soviet. Sirca 1,1 milion persones, de ci la plu ia es iudi, ia es omisideda a Auschwitz-Birkenau.

Rivlin ia averti contra “voses cual sperde odia” e menasa la democratia. “Nosa debe es batalia la antisemitisme, la razisme e la nostaljia faxiste – acel males vil,” el ia dise.

El e Duda ia lasa garlandas a la Mur de Moria, do la nazis ia fusili miles de prisonidas. Esta compleso vasta en la sude de Polsca su ocupa nazi ia es la sentro de mata la plu malfamosa de acel rena.

Ance miles de polsces, prisonidas soviet de gera, romanis e otra grupos persegueda ia mori ala. Deutxland nazi ia omiside sirca ses milion iudis en sua campania per domina otra razas e nasiones.

Esta es probable la aniversario major final a cual tan multe survivores pote es presente.

On ave aora un ansia jeneral sur la cuantia alta de menasas e violentia antisemita en alga paises, e sur la sperde de parla odiosa en la interede.

En Paris, Emmanuel Macron, presidente de Frans, ia parla a un rituo per onora la aniversario 75, incluinte ajuntas a un mur de recorda per 77 mil iudis deportada de Frans a campas de consentra. La Museo de la Olocausto (Mémorial de la Shoah) ia es renovida, con la ajunta de 175 plu nomes e 1498 plu datas de nase pos rexerca en arcivos.

“La reveni de esta antisemitisme es no sola un problem per iudis,” Macron ia dise. “Lo es un problem per tota de nos. Lo es la problem de la Republica.”

Plu ca 200 survivores ia viaja a Auschwitz de tra la globo per onora la aniversario. Multe ia ave xarpes blu e blanca, recordante la bandetas de la uniformas de prison cual la vitimes ia porta en la campas de consentra.

Jadwiga Wakulska, un fem de 75 anios ci ia nase en la campa a alga menses ante la libri, ia dise:

“Mea madre ia teni me en sua brasos como un enfante de cuatro menses cuando el ia sta en filo a la cambra de gas. Nos ia veni sempre plu prosima a la bloco, e un de la deutxes ia vide me. El ia regarda me, e car me ia es un bebe blonde con oios azul, el ia prende me a lado e ia dise a me ce me va survive. Par esta causa, nos ia survive. Mea mama dise ce car me ia es de aspeta nordica, me ia salva el e me.”

Esta paje es presentada con la lisensa CC Attribution-Share Alike 4.0 International.
Lo ia es automatada jenerada de la paje corespondente en la Vici de Elefen a 10 novembre 2021 (17:34 UTC).